Türkiye’de Yatırımcıların Gözüyle E-Ticaret

Alternatif pazar arayışları içerisinde ki iş ve ekonomi dünyasının yeni keşiflerinden bir tanesi Elektronik Ticaret nam-ı diğer E-Ticaret. 2000’li yılların başlarından bu güne doğrusal bir pozitif ivmeye sahip olan e-ticaret ve sanal pos kullanım oranları 2008-2009 kriz dönemini de biraz durağan bir seyir izlese de gerilemeyen e-ticaret hacmi  2020 yılına kadar ortalama yıllık 100.000 milyar TL rakamını görmüş oluruz.Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi tarafından bu yıl üçüncüsü hazırlanan Bilgi Toplumu İstatistikleri 2011 verilerine göre, Türkiye’de her 3 kişiden biri düzenli olarak internet kullanırken, hanelerde bilgisayar bulunma oranı yüzde 44.2 olarak belirlendi. Düzenli internet kullanımındaki artış, yapılan e-ticaret işlemlerine de yansımaya başladı. Buna göre, 2005 yılında 1.38 milyar lira seviyesinde olan e-ticaret işlem hacmi geçen yıl 15 milyar 225 milyon lirayı gördü. Merkezi kamu kurumlarının bilişim yatırımları için de 2011 yılında 2 milyar lirayı aşkın ödenek ayrıldı.

Kısaca ” Ülkemiz’de 2011 yılında 15 milyar TL’ye yakın bir parayı internet’ten harcadık. “

Yazının girişi ile başlığı arasındaki bağlantıya buradan itibaren değinmeye başlayacağım; milyar TL lik alışveriş rakamlarına ulaşmış bir e-ticaret ekosistemi artık reel pazarında çok fazla dikkatini çekmeye başladı. Sanayiciler, tekstilciler, futbolcular artık e-ticaret pastasından pay alabilmek için emin adımlarla piyasaya girmeye başladılar.  Kısaca örneklersek, Aydın Ayaydın (İpekyol markasını Dünya markası yapan ünlü tekstil imparatoru), Pepee markasının yaratıcısı sanatçı Ayşe Şule Bilgiç ve son dönemin Türk Messi’si Arda Turan ve adını şuanda hatırlayamadığım ama merak ediyorsanız Google yardımıyla rahatlıkla bulabileceğiniz simalar. 

Rahat mı battı bu adamlara da çok büyük paraları datacenter da yayın yapan soyut mağazalara / dükkanlara / Showroom’lara milyonlarca TL yatırım yapmaya başladılar. Bu adamlar / kadınlar ya çok akıllı yada çok aptal diye bir soru sorsak cevabınız ne olurdu? Benim ki si -Akıllı.

Kısaca ” Ülkemiz’de artık elektronik ticaret yüksek marjlı bir pazar ve herkesimden yatırımcıları kendisine çekiyor “

İsimlerini belki hiç duymadığınız veya tam olarak ne iş yapıyor bu adamlar diyeceğimiz Türkiye’nin en büyük yatırımcıları ile tanıştıracağım sizi. Her gün bu yatırımcıların iştiraki olan sitelerde zamanımızı geciriyoruz. Bazen uzman TV de uzmanların yorumlarını dinliyoruz, bazen istanbul.net’ te arkadaş arıyoruz, karnımız açıkınca yemeksepetinden bir yemek söylüyoruz gibi gibi.

Ülkemizin önde gelen internet yatırımcıları;

Webrazzi İnfografik
Webrazzi de Serkan Ünsal'ın kullandığı İnfografik

Bu infografikte ki bazı isimler var mesala Emre Kurttepeli Mynet denilince ilk akla gelen isim. 2012 de 5-10 arasında yatırım yapacağı girişimi bekliyor ve Odak noktası E-Ticaret. Diğet önemli bir isim Sina Afra Markafoni’nin CEO’su. Markafoni onun şevkatli ellerinde büyüdü, 2012 de yatırım yapacağı adet 6-8, 2011 yılında 6 adet e-ticaret sitesine yatırım yaptı, Onunda odak noktası E-TİCARET

Kısaca ” E-ticaret büyümek, kendini geliştirmek isteyen firmalar, kurumlar, işletmeler için artık bir zorunluluk haline geliyor ve gelecek te pazarda söz sahibi olabilmek için şimdiden yatırımlara başladılar. Malum 2020 yılında ön görülen rakam yıllık 100 milyar TL e-ticaret harcaması.”

Bu da gösteriyor ki artık insanlar bu pastadan pay kapabilmek ve google da sektörlerinde ön sıralarda çıkabilmek için eticarete giriş yapıyorlar. Şuan da  belki internet’ten sinema bileti, maç bileti, çiçek çikolata alıyoruz ama 2020 ye kadar Türkiye nüfusunun büyük bölümü mobilyadan beyaz eşya’ya, araba lastiğinden aküye bir çok farklı alanda alışverişlerimizi e-ticaret siteleri üzerinden gerçekleştireceğiz.

Yazımı burada tamamlarken zaman ayırıp okuduğunuz  için teşekkür ederim.

Fazlı TEMİZEL

“Türkiye’de Yatırımcıların Gözüyle E-Ticaret” için bir yorum

  1. SAYIN FAZLI TEMİZEL;

    E-TİCARET ÜZERİNE GELİŞTİRDİĞİM MÜKEMMEL BİR PROJEM VAR AMA BİR TÜRLÜ BU İSİMLERE ULAŞAMIYORUM.HER YOLU DENEDİM GİBİ.SİZCE EMRE KURTTEPELİ VEYA SİNA AFRA YA NASIL ULAŞABİLİRİM.MAİL ADRESİMDEN BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM. İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir